Güncel

Ramazan Bingöl, Hürriyet Gazetesi'ne konuştu: HES Kodu ile açalım

Ramazan Bingöl, Hürriyet Gazetesi'ne konuştu: HES Kodu ile açalım
15 Şubat 2021, Pazartesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan vaka sayısının durumuna göre kısıtlamaların kademeli olarak kalkabileceğini söyledi; kafe, restoran ve lokanta sahiplerinin de gözü kulağı gelecek iyi habere çevrildi. Öyle ki bir kısım esnaf sosyal medyada #1MarttaAcıyoruz hashtag’i ile hem tarih veriyor, hem de yaşadıkları zorluklara dikkat çekmeye çalışıyorlar. Neredeyse 1 yıldır kapalı olan işletme sahipleri gösterilecek yol haritasına harfiyen uyacaklarını belirterek “En kısa zamanda, en sert tedbirlerle açılsın” çağrısı yapıyor.

HES KODU İLE AÇALIM

TÜM Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, konu toplum sağlığı olduğu için hassas davrandıklarını, Bilim Kurulu tavsiyeleri ile hükümetin atacağı adımları beklediklerini, o nedenle de sosyal medya üzerinden de olsa yürütülen kampanyalara şimdilik destek vermediklerini belirtiyor ve “Ama bu demek değildir ki esnafımız zorda değil” diyor. Peki beklenti ne? Şöyle anlatıyor: “TSE ile bir protokol imzaladık. Temizlik, hijyen, gıda güvenliği gibi konularda şartları harfiyen yerine getiren işletmelere COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi veriyoruz. Bu belgeye sahip olan ve iyi niyeti suiistimal etmeyecek binlerce işletme var. Gelin, HES kodu ile bu işletmeleri açalım. 5 önerimiz var.”

5 MADDEDE YOL HARİTASI

1) Bir an önce ‘en sert tedbirlerle’, gerekirse ilk etapta yüzde 50 kapasite ile açalım.

2) Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın. Tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın.

3) Müşteriler HES koduyla restoranlara girsin.

4) Yeme-içme sektörü çalışanlarına aşılamada öncelik verilsin, risk en aza indirilsin.

5) Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlara ağır cezalar verilsin.

ZOR DURUMDAYIZ

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl “Bu salgının tek sorumlusu biz değiliz. AVM’ler, şehirlerarası ulaşım, turizm sektörü nasıl ve hangi koşullarda hizmet veriyorsa inanın bizler de bunu başarabiliriz. Öyle bir algı oluştu ki sanki virüs sadece restoranlardan yayılıyor. Gerçekten de bizim yüzümüzden salgının devam ettiği düşünülüyorsa soruyorum: 8 aydır kapalıyız. Neden bitmedi salgın? Oteldeki restoranda bulaşmıyor, uçakta yan yana oturuyoruz bulaşmıyor, berbere gidiyorsunuz bulaşmıyor... Ama restoranlarda virüs bulaşıyor.. Zor durumdayız. 2 milyon çalışan var bu sektörde, aileleri ile düşünün. Böyle giderse bu işletmelerin yüzde 30’u yeniden kepenk kaldıramaz. Ayrıca Bilim Kurulu’nun bir sözcüsü olması lazım. Her biri farklı şeyler söylüyor. Hangisine inanacağız?” diye soruyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fulya-soybas/restoran-ve-kafeler-acilacak-mi-41737553